Home Interviu Creştinii sunt chemaţi să promoveze valorile eterne ale Împărăţiei lui Dumnezeu

Creştinii sunt chemaţi să promoveze valorile eterne ale Împărăţiei lui Dumnezeu

de Admin@TimisulEvanghelic
0 comentează
Creştinii sunt chemaţi să promoveze valorile eterne ale Împărăţiei lui Dumnezeu
Interviu cu Iosif Belea, directorul clinicii Pro Vita
Al şaptelea din cei doisprezece copii (şase fete şi şase băieţi) ai unei familii de creştini evanghelici, Iosif Belea a văzut lumina zilei pe 30 aprilie 1971, în Haţeg, judeţul Hunedoara. Mama i-a fost cel mai bun profesor şi tot ea i-a deschis încă din copilărie gustul pentru ştiinţă şi informaţie. Iosif, care a studiat teologia la Bucureşti, psihologia la Cluj şi comunicare şi relaţii publice la Braşov, este în prezent, directorul clinicii Pro Vita din acest oraş. Înfiinţată în anul 2000, Pro Vita oferă sub garanţia confidenţialităţii, ajutor specializat adolescentelor gravide şi persoanelor dezavantajate social, împletind asistenţa medicală cu consilierea într-o abordare creştină. Dacă faci parte din categoria viitoarelor mame fără perspectivă, Pro Vita te ajută să lupţi pentru tine şi pentru copilul tău, te învaţă să ai încredere în oameni şi îţi recomandă pacea şi liniştea sufletească până şi în cele mai dificile situaţii.
Reporter: – Cum aţi luat decizia de a urma Facultatea de Psihologie şi de ce v-aţi orientat spre acest domeniu?  
Iosif Belea: – Cu toate că prima mea vocaţie este teologia, de altfel, am şi fost timp de trei ani, asistent universitar la Universitatea Biblică din Bucureşti, a doua dimensiune vocaţională rămâne în cazul meu, psihologia, care se doreşte a fi componenta pragmatică a teologiei, în societatea contemporană. M-am orientat sau mai corect spus, am fost asistat şi orientat de Dumnezeu spre aceste domenii, care se pliază perfect pe textura mea lăuntrică.  
Reporter: – Cum aţi descrie, în câteva cuvinte, anii de studenţie?   
Iosif Belea: – Anii studenţiei reprezintă o perioadă de referinţă pentru mine. Aş putea să afirm că din perspectivă umană, viaţa mea a cunoscut două etape – înainte şi după facultate, desigur, până în 2001 când m-am căsătorit. Tot ce s-a întâmplat după acest eveniment, ţine deja, de o a treia fază.  
Reporter: – Cu ce gânduri aţi absolvit facultatea şi ce planuri aveaţi, ca proaspăt licenţiat?   
Iosif Belea: – Ca proaspăt licenţiat mi-am dorit să fiu totalmente la dispoziţia lui Dumnezeu şi să fac doar voia Lui.  
Reporter: – Care a fost traiectoria dvs de după absolvire până în momentul când aţi devenit directorul clinicii Pro Vita?   
Iosif Belea: – Dumnezeu m-a ajutat să înţeleg în ce direcţie dorea să mă îndrept, iar faptul că am acceptat să coordonez Clinica Pro Vita reprezintă o schimbare de paradigmă, deoarece în perioada studiilor teologice nu m-am gândit la aşa ceva. Împreună cu soţia, medic specialist de medicină internă, am deschis încă o organizaţie, PROLIFE INTERNATIONAL, pe care aş defini-o ca pe o nouă componentă a aceleiaşi viziuni.  
Reporter: – Cine a avut ideea unei astfel de clinici?  
Iosif Belea: – Am colaborat mai întâi cu o altă fundaţie din Braşov, după care am stabilit contactul cu Clinica Pro Vita din Cluj, prin urmare, Pro Vita Braşov s-a constituit ca una dintre filialele acesteia, celelalte două aflându-se la Bucureşti şi Târgovişte.  
Reporter: – Ce ne puteţi spune despre facilităţile pe care le oferiţi (furnizori, pacienţi, cabinete, etc.)?   
Iosif Belea: – La ora actuală, ProVita oferă medicamente, servicii şi consultaţii medicale generale şi de urologie, ajutor material, dar şi consiliere. Furnizorii noştri sunt alte fundaţii caritabile din judeţul Braşov, persoane fizice, organizaţii particulare sau oricine doreşte să facă donaţii.  
Reporter: – Cine poate să facă parte din personalul ProVita? Există şi voluntari care îşi oferă serviciile aici?  
Iosif Belea: – Orice persoană specializată are toate şansele să intre în echipa noastră. Desigur că lucrăm şi cu voluntari, mai ales atunci când vine vorba de publicitate, traduceri sau diverse acţiuni în şcoli. De asemenea, aş dori să menţionez că staff-ul ProVita ia parte la conferinţele Pro Life.  
Reporter: – Cât costă serviciile ProVita?  
Iosif Belea: – Nu toate serviciile oferite de Pro Vita costă, de exemplu, consilierea şi testul de sarcină sunt la liber. Pentru consultaţiile medicale generale şi de urologie, pacienţii trebuie să scoată din buzunar 25 de lei. De gratuitate beneficiază doar cei din staff, voluntarii şi rudele de gradul I ale acestora, iar ajutor material primesc în mod special, persoanele nevoiaşe.  
Reporter: – Care sunt criteriile în funcţie de care se stabilesc tarifele?   
Iosif Belea: – Tarifele sunt stabilite sub nivelul preţurilor practicate de celelalte cabinete medicale, tocmai pentru a asigura un grad de accesibilitate cât mai mare al pacienţilor.  
Reporter: – Cum vă promovaţi?   
Iosif Belea: – Facem publicitate stradală, folosind fluturaşi şi panouri publicitare.  
Reporter: – Aproximativ câte persoane trec anual, pragul clinicii, ce vârstă auşi din ce categorii sociale fac parte?  
Iosif Belea: – Ne-au vizitat în jur de opt sute de personae anual, în marea lor majoritate din pături sociale sărace sau de mijloc, începând cu adolescente de 15 – 16 ani până la bătrâni de 75 – 80 de ani.  
Reporter: – Ce ajutor specializat le oferiţi celor care apelează la sprijinul ProVita ?   
Iosif Belea: – Pacienţii noştri beneficiază de ajutor specializat, după caz, având la dispoziţie un psiholog, un medic internist şi un urolog.  
Reporter: – Puteţi să ne enumeraţi şi să ne descrieţi pe scurt, câteva din cele mai importante cursuri, programe, proiecte etc?
Iosif Belea: – “Şcoala mamei” se adresează mămicilor care sunt invitate să participe la discuţii pe diferite teme medicale, psihologice sau nutriţioniste, despre creşterea copiilor ori afecţiunile specifice vârstei. De asemenea, în liceele din judeţul Braşov, s-a desfăşurat şi continuă să se desfăşoare un alt proiect, prin care se urmăreşte promovarea unor valori educaţionale privind bolile cu transmitere sexuală, sarcina şi avortul. Cu ocazia Crăciunului, copiii nevoiaşi şi bătrânii din judeţul Braşov s-au bucurat de cadouri, prin “Maranatha”.  
Reporter: – Ce rezultate s-au obţinut în toţi aceşti ani de când funcţionează ProVita?   
Iosif Belea: – ProVita a salvat viaţa a numeroşi bebeluşi, a ajutat moral şi financiar persoane în nevoie şi nu în ultimul rând, a oferit o Evanghelie şi a vorbit despre mântuire celor aflaţi departe de Hristos.  
Reporter: – ProVita asigură asistenţă doar pe termen scurt sau există şi programe de durata?   
Iosif Belea: – Pro Vita asigura asistenţă atât pe termn scurt cât şi pe termen lung, însă totul depinde de deschiderea pacienţilor.  
Reporter: – Care sunt componentele esenţiale ce asigură succesul unei astfel de clinici?   
Iosif Belea: – La Pro Vita, oamenii şi educaţia continuă reprezintă ingredientele de bază în asigurarea succesului. Nimic nu estemai important aşadar, decât să îţi formezi un colectiv dedicat lucrării, gata oricând de sacrificiu, dar şi dispus să investească în pacienţi şi în resurse şi care să împărtăşească aceleaşi valori creştine şi să dorească să se specializeze şi să îşi împrospăteze cunoştinţele.  
Reporter: – Aţi mai avut şi eşecuri? Cât de mulţumiţi sunt pacienţii de ceea ce găsesc aici?  
Iosif Belea: – N-aş putea vorbi de eşecuri, însă fără îndoială că este loc de mai bine. În general, pacienţii se declară mai mult decât mulţumiţi.  
Reporter: – Cum arată o zi obişnuită pentru dvs?   
Iosif Belea: – Să spunem că destul de încărcată, deşi mă lupt să scap de rutină, de rugină şi de ruină.  
Reporter: – V-aţi confruntat cu provocări de când sunteţi director la ProVita?   
Iosif Belea: – Aproape fiecare zi aduce cu sine o serie de provocări, însă printre cele mai dificile se numără resursele.  
Reporter: – Ce satisfacţii aţi avut?   
Iosif Belea: – Multiple, mai ales atunci când vezi că Dumnezeu mai salvează prin tine încă o viaţă.  
Reporter: – Ce anume îşi doresc cei din staff de la dvs?   
Iosif Belea: – Cred că în special să le fiu un exemplu în orice domeniu.  
Reporter: – Este solicitantă munca într-o asemenea clinică?   
Iosif Belea: – Dostoievski spunea că de Dumnezeu terbuie să te apropii în stare de jertfă, iar eu subscriu acestei afirmaţii.  
Reporter: – Este ProVita o clinică creştină?   
Iosif Belea: – Desigur, tot ceea ce oferim aici are o tentă creştină, mai ales în ceea ce priveşte consilierea sau testele de sarcină.  
Reporter: – Cum împletiţi asistenţa medicală cu elementul religios?   
Iosif Belea: – Pacienţii au acces la broşuri şi reviste cu teme creştine, pe care le pot studia, în funcţie de opţiune, în sala de aşteptare sau acasa.  
Reporter: – Aţi văzut minuni de când lucraţi aici?   
Iosif Belea: – Viaţa poate fi trăită clipă de clipă ca o minune sau ca o normalitate. Personal, am ales prima variantă.  
Reporter: – În ce măsură a rezistat ProVita prin credinţă?   
Iosif Belea: – Noi am fost învăţaţi de Dumnezeu să trăim numai prin credinţă.  
Reporter: – Din experienţa de până acum, în calitate de director al acestei clinici, ce recomandări le-aţi face celor care au deschis deja sau intenţionează să deschidă o astfel de clinică?   
Iosif Belea: – Să se roage şi să acţioneze crezând în Dumnezeu.  
Reporter: – Rezumând, ce etape a parcurs până în prezent ProVita şi ce a mai rămas de făcut ?   
Iosif Belea: – Nu cred că greşesc dacă afirm că Pro Vita s-a născut, a murit şi a reînviat. În prezent, ne dorim o explozie de potenţial, care va fi posibilă doar în măsura în care şi alţii vor spune « da , vreau să fiu parte integrantă din această minune divină numită Pro Vita ».  
Reporter: – Care au fost impresiile cu care aţi plecat din Arizona?   
Iosif Belea: – Excepţionale, păcat că nu am stat acolo decât două zile, pe care oricum, le-am dedicat slujirii în biserică.  
Reporter: – Aveţi în plan un parteneriat ProVita cu o clinică din Arizona sau din State?   
Iosif Belea: – Din nefericire, deocamdată nu se pune problema de aşa ceva, pentru simplul fapt că încă nu am întâlnit oamenii potriviţi, dar cred că la timpul hotărât, Domnul mi-i va scoate în cale şi parteneriatul de care vorbeaţi va deveni posibil.  
Reporter: – Ce altceva aţi dori să le mai împărtăşiţi cititorilor noştri?  
Iosif Belea: – Îi rog să îşi amintească de faptul că în 1989, imediat după Revoluţie, România a trecut dintr-un ghetou comunist într-o junglă de libertinaj şi haos. Astfel, după o anestezie morală ce a durat nici mai mult nici mai puţin de cincizeci de ani, reflexele de normalitate ale demnităţii românului tind să ţină de domeniul arheologiei morale. În acest context, noi, creştinii, suntem chemaţi nu numai să dăm o luptă permanentă împotriva acelor realităţi care încearcă să mutileze chipul lui Dumnezeu în om, dar să şi promovăm valorile eterne ale Împărăţiei Sale. Nu trebuie să ne sperie criza mondială, ci acum mai mult ca oricând, să ne cristalizăm convingeri biblice sănătoase, să ne încredem din toată inima în Domnul şi să nu uităm că El este proslăvit în noi dacă noi ne găsim plăcerea în El.  
Octavian D. Curpaş – Phoenix, Arizona

Ați putea vedea si

Lăsați un comentariu

The maximum upload file size: 512 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

timisul@evanghelic@logo@footer

Ştiri creştine din Timis şi din mediul evanghelic din Romania. Informaţii despre biserici, misiune, conferinte, concerte, evenimente, live .

Copyright © 2024 · Timisul Evanghelic · Toate drepturile rezervate .

Free counters!

Flag Counter