– Biserica Baptistă Germană este prima biserică neoprotestantă din sud-vestul României. Lucrarea evanghelică pătrunde în Timșoara în anul 1878, prin fratele J. Flor, german de credință baptistă, trimis ca distribuitor de Biblii de către Societatea Biblică Britanică din Budapesta.
– Primul rod al acestei lucrări a fost primul botez nou-testamental la Timișoara al sorei Maria Schrod, ținut în data de 7 aprilie 1879 de predicatorul Michael Kornya (colaborator al lui Heinrich Meyer din Budapesta)
– În anul 1884 exista deja un grup de creștini baptiști, majoritatea etnici germani, care s-au constituit oficial în Biserica Germană și au primit autorizație de funcționare.
– În anul 1894, o familie din biserică a cumpărat casa de pe str. Fröbl (actuala Iuliu Maniu), nr. 26, cea de lângă actuala capelă a bisericii. De atunci, serviciile divine s-au ținut aici până când biserica a cumpărat terenul bisericii de la nr. 28.
– În anul 1909 s-a cumpărat o parcelă cu o casă de locuit, pe care parcelă s-a clădit în același an Prima Biserică Baptistă în Timișoara, str. Fröbl, nr. 28 (fosta Reșiței, actuala Iuliu Maniu).
– În anul 1911, această biserică a fost mărită. Toate cheltuielile au fost suportate prin donațiile membrilor și a Comunității Baptiste Germane din Budapesta. Johann Schlier a contribuit mult, ca această casă de pe str. Iuliu Maniu, nr. 28 să fie cumpărată.
– Prin Tratatul de Pace din anul 1918/1919, Biserica Germană a pierdut o bună parte din filialele ei ce au rămas în Ungaria și Iugoslavia.
– În anul 1923, din cauza greutăților cu predicarea Evangheliei în trei limbi (germană, română și maghiară), frații români s-au despărțit de Biserica Germană, și au înființat o biserică proprie, cu 6 membri, sub conducerea fr. predicator Atanasie Pascu (actuala Biserica Baptistă Nr. 1 Betel Timișoara).
– În primăvara anului 1924, localul adunării a fost înălțat cu 3 m cu balcon pentru cor.
– În primăvara anului 1925 adunarea din Timișoara s-a despărțit de membrii maghiari, care au înființat o adunare de sine stătătoare (actuala Biserica Baptistă Maghiară de pe str. Drubeta, nr. 6, Timișoara).
– În 1942 au fost închise bisericile baptiste de regimul Antonescu. La câteva zile după 23 august 1944 a venit la G. Teutsch (pastorul Bisericii Germane) un poliţist şi i-a spus să vină la poliţie şi să preia cheile bisericii, căci acum baptiştii au iarăşi deplină libertate. Biserica Germană a fost prima adunare neoprotestantă din Timişoara, care s-a redeschis după război.
– Biserica română din Fabric (actuala Biserica Baptistă Nr. 2 din Timișoara) a fost afiliată Bisericii Germane. Românii se adunau dimineața și germanii după masă, la ora 15. Fraților români le era greu pentru că erau mulți. Ei spuneau că localul Bisericii Germane este mai mic decât cel al Bisericii nr. 2 care era închis. Fraților germani, de asemenea, le era greu ținând cont de căldura insuportabilă de amiază din Banat.
– În 1966, autoritățile au fost de acord ca românii să redeschidă localul lor cu condiția ca Biserica Germană să accepte închiderea localului lor și să predea autorizația de funcționare. Germanilor le-a fost greu să renunțe de a mai fi de sine stătători, dar totuși au acceptat, și au început să se întâlnească și românii și germanii în același loc, pe str. Zăvoi, nr. 12. Aceasta a durat până în luna decembrie 1967, când frații germani și-au exprimat dorința să sărbătorească Crăciunul în localul german, ținând cont că germanii sărbătoreau Crăciunul după alt calendar. Astfel, Biserica Germană a început să se adune din nou în localul ei, iar autoritățile au acceptat lucrul acesta cu toate că biserica nu mai avea autorizație.
– După revoluția română din anul 1989, Biserica Germană a fost în situația de a se despărți de cea mai mare parte a membrilor ei de etnie germană, întrucât multe familii au hotărât să se reîntoarcă în Germania. Cu toate acestea, lucrarea lui Dumnezeu a fost continuată aici de familiile de români care au fost în Biserica Germană și care au hotărât să ducă mai departe viziunea avută pentru locul acesta de frații germani. Astăzi, nu mai există niciun etnic german care să frecventeze biserica, dar cei din biserică sunt în legătură directă cu multe familii care cândva au activat în Biserica Germană. Deși sunt câțiva vorbitori de limbă germană, toate serviciile divine sunt în limba română cu posibilitatea de traducere în limba germană, atunci când este cazul.
– Anul 2014 rămâne un an de referință în istoria Bisericii Germane, întrucât în anul acesta s-a organizat Jubileul de 130 de la înființarea Bisericii Germane (1884-2014), o sărbătoare istorică pentru Biserica Germană și pentru comunitatea credincioșilor evanghelici din România. De asemenea, în anul 2014, Biserica a trecut printr-un proces lung de modernizare a clădirii bisericii și a întregului spațiu aferent.
– În 09 septembrie 2015, Consiliul Uniunii Baptiste din România întrunit la Constanța, a hotărât să includă clădirea Bisericii Germane în categoria clădirilor cu valoare istorică din cadrul Cultului Baptist din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

LIVE VIDEO: Slujbă de priveghi şi înmormântare Gabi Luncă