Unul dintre principalele beneficii oferite Romaniei de aderarea la Uniunea Europeana este si dobandirea de catre romani a drepturilor decurgand din acordarea “cetateniei europene”, ceea ce presupune deschiderea de noi perspective de perfectionare profesionala pentru acestia si prin urmare, sansa de a trai si a munci intr-un mediu multicultural. A-ti duce viata intr-o societate diversa poate fi o experienta minunata, dar si o mare provocare, de care nu ar trebui sa ne fie teama, pentru ca prin munca si seriozitate se poate obtine orice, chiar daca roadele se arata mai tarziu. “Totusi, in lumea valorilor, niciodata nu este prea tarziu”, afirma un conational de-al nostru, avocatul Constantin Sperneac-Wolfer, care s-a nascut si a crescut in “vestul civilizat”, in Timisoara anilor ’60, intr-un mediu absolut multicultural. Pe atunci, Banatul inca mai pastra ceva din varietatea monarhiei austro-ungare, ceea ce ii ofera sansa sa vina in contact cu limbi si civilizatii diferite – maghiara, sarba, ceha, germana, idis, etc., astfel ca destinul sau actual – acela de banatean, cetatean roman si german, membru al comunitatii europene – incepe sa se prefigureze inca din copilarie.
De cand se stie, pe Sperneac-Wolfer l-au fascinat departarile, necunoscutul, noul si asa se face ca in plina perioada ceausista – cu toate ca nu trecuse niciodata granita – se simte ca un european avant-la-lettre, convins ca va gasi pana la urma, “lumea larga” pe care o descoperise in lecturile sale filosofice.
Constantin Sperneac-Wolfer |
Tocmai pasiunea pentru nou il determina pe Constantin Sperneac-Wolfer (foto) – absolvent al facultatii de drept din Iasi – sa isi reia studiile juridice, insa in Germania, la Mannheim. Textele de specialitate in limba lui Goethe si a lui Schiller nu ii pun nici un fel de probleme de intelegere, intrucat in copilarie urmeaza – ca singurul elev roman – scoala generala cu predare in germana. Se axeaza pe dreptul administrativ si constitutional, dar opteaza si pentru cel ecologic, mai ales ca este fascinat, pe langa filosofie si teologie, de natura si de drumetii. La 35 de ani isi da seama ca sansa de a gasi un job de avocat pare aproape nula, prin urmare, se reprofileaza pe materii noi si foarte speciale – dreptul impozitelor, drept financiar, comercial, etc. Continua sa studieze, sa invete, sa se perfectioneze in Mannheim, Heidelberg si Tübingen, dar si in Anvers si Rotterdam si se angajeaza la cel mai mare si mai important birou de avocatura din Germania, cu peste doua mii cinci sute de avocati si sedii in Tokyo, Shangai, Milano, Praga, Londra si Bucuresti. Experienta de aici ii este utila si necesara, pentru ca Sperneac-Wolfer ajunge intr-un final, in fruntea departamentului juridic al unei firme de experti contabili si in taxe din cea mai frumoasa regiune a Germaniei, Baden. Urmeaza anul 2004, care pentru el sta sub semnul innoirii – isi deschide propriul birou chiar in orasul visurilor si al cartilor sale de adolescent – la Baden-Baden, fosta capitala de vara a Europei.
Romanul din Timisoara gaseste in sfirsit, amestecul ideal cautat de atatia ani – cultura, natura, spirit national sanatos, asa ca se pune pe treaba si cum printre calificarile sale se numara si cea de executor testmentar, clientii nu intarzie sa apara, mai ales ca in zona, acestia au un anumit nivel financiar, in consecinta tema intocmirii unui testament devine deosebit de interesanta, atat ca materie, cat si ca onorariu. Totusi, clientul sau ideal nu este neaparat cel bogat, ci cel international, care ii ofera posibilitatea sa se ocupe de aspecte juridice noi. Tocmai din acest motiv, Constantin Sperneac-Wolfer ofera consultanta in domeniul testamentelor in mai multe tari, dar si romanilor din Germania, cu avere mostenita in Romania. In acest domeniu, prin consultanta se intelege nu doar redactarea unui testament, ci toate aspectele legate de impozitul pe mostenire, impartirea averii, vanzarea acesteia, desfasurarea de procese tinand de mostenire, etc. Mai nou, intrucat are si privilegiul de a fi admis pe listele de sindici cu titlul de administrator/lichidator al instantelor din Heidelberg, Mannheim si Ludwigshaven, Sperneac-Wolfer se indeletniceste si cu probleme privind restructurarile si fuzionarile de firme.
Evident ca la prima vedere, activitatea sa pare extrem de interesanta, cu atat mai mult cu cat participa la cursuri si nenumarate examene, ce ii aduc calificari deosebite in dreptul muncii, dreptul falimentului, dreptul impozitelor, dreptul mostenirilor, etc. Are sansa sa comunice zilnic, personal sau la telefon si electronic cu o multime de oameni si sa rezolve o serie de situatii interesante si diverse, incepand de la consultanta firmelor pana la intocmirea unui testament privind uneori, averi considerabile. Fara indoiala ca o asemenea munca presupune o raspundere profesioanla mare, iar cea mai mai mica neatentie il poate costa enorm, daca ne gandim ca singurul sau capital a fost si ramane increderea clientului. Avantajul lui Constantin Sperneac-Wolfer fata de colegii din Germania este experienta dobandita in Romania – profeseaza avocatura de la 24 de ani, fiind stagiar in administratia publica – prin urmare, cauta si gaseste de fiecare data, in cele mai deosebite situatii, solutii creative, variate si pragmatice, de unde si deviza sa, de a nu dispera niciodata, pentru ca trebuie sa mai existe o cale ! Iata de ce, se declara multumit ca a reusit in ultimii ani, in pofida unui ritm de munca inebunitor, sa aprofundeze si alte sisteme de drept, in asa fel incat in prezent, ofera consultanta in limba de specialitate, in drept spaniol, italian si francez. Membru al asociatiilor de juristi respective, Sperneac-Wolfer isi doreste sa deschida intr-o zi, birouri de consultanta in acele tari.
Pe de alta parte, marea sa dezamagire se dovedeste a fi faptul ca nu a reusit sa stabileasca nici un fel de legatura profesionala cu colegi sau institutii din Romania, desi si-a prezentat ofertele privind colaborarea, livrarea de materiale de drept economic si comercial, sustinerea de cursuri si schimburi de informatii juridice, etc. mai multor camere de comert si industrie din tara. Considera ca in ciuda dezinteresului manifestat, o speranta mai exista pentru patria mama – tinerii romani veniti in vest la studii, care muncesc enorm si sunt hotarati sa se dezvolte profesional. Experienta lor demonstreaza ca inca mai exista oameni ce cred in bunul-simt si in educatie si ca nu vor renunta la ele, indiferent de vremurile pe care le traiesc. Prin ei, legatura perpetuua dintre generatii, cu tot ce inseamna idealul de liberatate, de non-conformism in sensul bun al cuvantului, de a iubi la modul deschis, acolo unde ceilalti cauta doar avantajele unei pozitii sociale adecvate si sansa de a “prinde” un loc cat mai bun, face posibil ca orice vis sa se transforme intr-o realitate generoasa – aceea a valorilor europene, promovate de inaintasi precum Nicolae Iorga sau Vasile Parvan, pe care Constantin Sperneac-Wolfer ii citea cu pasiune in anii de studentie. De atunci si pana in prezent, in cautarea rostului vietii, constiinta si caracterul sau s-au cizelat in truda de zi cu zi si intr-o disciplina a convingerilor, ce a inceput in Timisoara anilor ’60 si continua si acum, pe un drum unde filosofia actiunii ramane platforma unui om pe care l-au fascinat dintotdeauna departarile, necunoscutul, noul.
Octavian D. Curpas, Phoenix, Arizona